Харчування з користю
Впровадження системи НАССР в закладах освіти
Система НАССР в школах – обов’язкова умова, що дає гарантію безпечного харчування дітей. Крім цього, принципи даної системи дають повну впевненість, а також гарантію керівництву і батькам в тому, що дотримуються санітарні та гігієнічні вимоги, коли справа стосується складання харчування в дитсадках. Ось чому haccp на такому об’єкті вводиться в обов’язковому порядку.
Впровадження НАССР в їдальні ДНЗ / школи
Дана система вважається не найлегшою, так як для виконання кожного правила потрібно продумувати повністю всю процедуру, враховуючи кожен нюанс. Будь-яка недоробка в питаннях, що стосуються управління безпеки продуктів, може викликати отруєння великої кількості дітей.
Контроль, як правило, здійснюється в таких процесах:
  • зберігання тих продуктів, які здатні швидко зіпсуватися;
  • дотримання гігієни людей, які працюють в дитячих садах;
  • дотримання санітарних норм всередині приміщення;
  • облік всіх нормативів під час приготування їжі.
У багатьох їдальнях технологічний ланцюжок здійснюється на одному місці. Це означає те, що такі процеси об’єднані в одному закритому просторі.
У цьому приміщенні:
  • приймається сировина від постачальників;
  • відбувається зберігання отриманої сировини;
  • продукти обробляються;
  • приготування їжі;
  • страви подаються і вживаються.
В таких умовах, де відсутні розділені зони, особливо ретельно стежать за технологічним процесом і якістю продукції, і саме тому тут так важливо своєчасне впровадження НАССР
ХАССП в шкільній їдальні
Впровадження ХАССП в Києві для дошкільних установ дуже строгі. Від того, як виконуються всі умови, буде залежати здоров’я хлопчиків і дівчаток. Під час процесу розробляється документація, куди вносять інформацію про те, як виконуються санітарні норми, аналізуються небезпечні чинники, що впливають на їжу, проводяться навчання працівників і так далі.
Якщо головні принципи ХАССП дотримуються, це призводить до позитивних результатів:
До споживача ніколи не потрапляють погані продукти, оскільки ще під час їх прийому можна простежити способи контролю, пройшло чи сировину перед тим, як потрапити до їдальні, ретельну перевірку.
Контролюються санітарні та гігієнічні умови технологічного процесу, наприклад, як миється і дезінфікується кухонний і столовий інвентар, як прибирається сміття і відходи тощо.
Вчасно утилізуються або повертаються постачальнику продукти, які виявляються недостатньо якісними.
Виключаються ризики забруднення сировини (дотримуються правила зберігання продукції, враховується сусідство між товарів).
Якщо ви турбуєтеся про репутацію їдальні дитячого дошкільного / шкільного закладу, де працюєте, у вас немає бажання зіткнутися з проблемами з наглядовими органами країни, прагнете, щоб заклад працював успішно і ефективно в області харчування. Тоді впровадження НАССР в їдальні – це найнадійніша гарантія того, що ви будете використовувати під час готування їжі для дітей тільки якісну сировину.